dijous, 25 de febrer del 2016

MENÚ VILANOVÍ: PAGÈS I PESCADOR, A VILANOVA TOT ÉS UN!



ACTIVITAT 4ª: GASTRONOMIA  

les nostres receptes



El pagès i el mariner , en bona simbiosi, ens porten com a menú aquests tres plats que mai poden faltar a una taula vilanovina...Per llepar-se els dits!


ESCOLA
POBLACIÓ
COMARCA
SANT BONAVENTURA
VILAN OVA I LA GELTRÚ
GARRAF
PRIMER PLAT: TRINXAT D’ESPIGALLS AMB BOLETS
INGREDIENTS:
-      300 g d’espigalls
-      250 g de bolets
-      1 ceba
-      2 patates
-      50 g de bacó
-      Mitja botifarra negra






PROCÉS D’ELABORACIÓ:
Posem a bullir dues patates. Quan estan gairebé bullides, hi afegim els espigalls nets. En una paella, confitem la ceba fins que estigui daurada. Netegem els bolets, i tallem el bacó i la botifarra a trossets petits. En una altra paella, hi tirem una mica d’oli i hi posem el bacó. Hi afegim, per aquest ordre, la ceba, els bolets i la botifarra, i ho anem saltejant tot durant 2-3 minuts. La barreja s’ha de fer a foc mig perquè no salti el bacó. Després, hi posem els espigalls i les dues patates ja bullides. A la mateixa paella, anem aixafant les patates amb una espàtula de fusta. Es tracta de trinxar-ho tot menys els bolets. Deixem que la barreja vagi fent la típica crosta torradeta de trinxat, i ho anem girant com si fos una truita. Hi posem una mica de sal tenint en compte que el bacó ja és salat. Al cap d’un minut, ja es pot retirar del foc. BON PROFIT!
SEGON PLAT: BULL DE TONYINA DE VILANOVA
INGREDIENTS:
-      600 g de bull de tonyina sec
-      150 g de patates
-      100 g de mongetes blanques
-      60 g de cargols “cristians” bullits
-      40 g d’ametlles
-      4 grans d’all
-      bitxo
-      la polpa de 4 nyores
-      oli d’oliva
-      sal


PROCÉS D’ELABORACIÓ:
Fem una picada amb la polpa de les nyores, les ametlles, els grans d’all pelats i una mica d’oli. La barregem amb una mica d’aigua i l’aboquem a la cassola amb oli ben calent. La sofregim una mica i hi afegim més aigua. Quan comenci a bullir, hi posem el bull de tonyina net i el bitxo, i ho deixem fer fins que el bull estigui cuit. A continuació, hi afegim les patates pelades i tallades a trossos grossos, i els cargols. Quan les patates estiguin cuites, hi afegim les mongetes bullides, ho remenem una mica i ho deixem coure, tapat, un parell de minuts més. Ja podem servir-ho. BON PROFIT!
POSTRES: LLUNES DE VILANOVA
INGREDIENTS:
-      250 g de mantega
-      150 g de sucre cristal·litzat
-      600 g de farina
-      200 g d’avellanes torrades
-      50 g de llevat en pols
-      1 pell de llimona
-      1 ou batut
-      5 g de sal
-      5 g de canyella
Utensilis:
-      Corró
-      Motlles rodons
-      Pinzell de cuina
-      Forn

PROCÉS D’ELABORACIÓ:
Barregem tots els ingredients, posant-hi la farina al final, fins aconseguir una pasta dura. Amb el corró, l’anem estirant fins obtenir un gruix d’1 cm aprox. Després, tallem la pasta en forma de lluna (ho podem fer amb una motlle d’aquesta forma o fent petits mitjos cercles de forma continuada). A continuació, pintem les llunes amb l’ou i hi escampem el sucre pel damunt. Quan acabem, les posem al forn, que haurem preescalfat a 200 graus, i les coem durant 15 minuts aprox. El resultat són unes boníssimes llunes de Vilanova! BON PROFIT!