dimarts, 24 de maig de 2016

Les "comparses" del Carnaval de Vilanova i la Geltrú.

La veritat és que ens ha costat decidir quina festa us volíem explicar, perquè a Vilanova ens encanten les Festes i en tenim de molt xules. Però ens hem decantat, per majoria, per explicar-vios com vivim el millor dia del nostre Carnaval: Les comparses de Vilanova!
 
"LES COMPARSES"
Les comparses és una festa vilanovina que celebrem tots els anys. La festa es fa el diumenge de Carnaval durant tot el matí. Es comença a les nou del matí i s’acaba al migdia a la Plaça de la Vila amb una guerra de caramels.
La festa consisteix en sortir des d’una entitat col·laboradora i fer un recorregut per tota Vilanova, però principalment pel centre de la ciutat. La gent s’apunta per parelles i va fent el recorregut saltant i seguint el ritme de la música de la xaranga que acompanya. Aleshores, les parelles de comparsers van llençant caramels a altres colles col·laboradores i a la gent que ve a veure la festa.
A la festa hi pot participar tothom que tingui ganes de passar una bona estona. Els més petits acostumen a anar en alguna mena de carrossa. Per participar en aquesta festa les noies han de portar faldilla o vestit, amb una brusa i un mantó. Al cap porten un o dos clavells del color de la seva colla. Els noies potent pantaló negre amb camisa blanca i una americana o mocador segons la seva entitat. Els nois són els encarregats de portar el farcell ple de caramels. 
Quan s’acaba el recorregut anem a la Plaça de la Vila per fer la guerra i llençar molts caramels. El crit d’inici de la guerra és el següent: Comparsers! La plaça és vostra. Un cop s’acaba la guerra, la bandera de cada colla puja al balcó de l’Ajuntament per rebre una mena de llaç que l’acredita com a participant de la festa. És una festa molt dolça i divertida, tothom que hi surt sempre vol repetir l’experiència! Us animeu?